Djuren

Här på gården finns både kor och får, än så länge i ganska liten skala, men i framtiden hoppas vi på att kunna utöka för att möta en ökande efterfrågan. Djuren förser oss med både kött och skinn och hjälper till att hålla alla våra betesmarker öppna och fina.

web_7264

Våra kor är renrasiga Hereford, och väldigt snälla och behagliga djur. Besättningen är under uppbyggnad och består än så länge av en tjur, fem kor och ett gäng ungdjur. I mars och april föds våra kalvar och så fort gräset kommit igång att växa väntar en lång sommar ute på bete för hela flocken. Kalvarna går med sina mammor ända fram till hösten när det är dags för djuren att flytta in i ladugården igen.

web_4904

Fåren är av blandras och för tillfället har vi ca 20 tackor och en bagge. I mars-april varje år föder tackorna sina lamm, och så fort det börjat grönska ute får de komma ut på grönbete. Lammen går sen med sina mammor hela sommaren och till hösten skickar vi iväg dem till slakteriet. Där blir de till finaste lammkött och vackra mjuka lammfällar. Alla våra får är väldigt olika och ger en enorm variation på vackra skinn, någonting som uppskattas av våra kunder.

Alla våra djur slaktas på slakteriet Roslagen Slakt & Chark, som ligger i Skebobruk utanför Norrtälje. Det är ett litet slakteri där vi har god insyn i hur hela slaktkedjan går till, någonting som vi värdesätter stort. Vi vill att våra djur ska ha ett bra liv hela vägen, från födsel till slakt.

IMG_5486

På gården finns även en liten ankflock av rasen pekinganka. De lägger fantastiskt goda ägg som vi hoppas att vi ska kunna ha till försäljning i gårdsbutiken i framtiden. De hjälper oss också att hålla efter vår fina branddamm och hindra att den växer igen. Våra ankor vill inte ruva sina ägg själva, men i början av året samlade vi ägg och la i en äggkläckningsmaskin. Detta resulterade i 12 duniga små ankungar som ska få ansluta sig till flocken så snart de vuxit till sig.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s